Protocollen

Door fjux op zondag 21 mei 2017 15:33 - Reacties (9)
Categorie: protocollen, Views: 3.187

Domotica protocollen

Omdat we net een paar protocollen overboord hebben gegooid om de prijs moeten we kijken naar nieuwe protocollen. Over het algemeen zullen dit open protocollen zijn, het liefst met een community er bij voor de ontwikkeling er van.

later ga ik nog per protocol er dieper op in hoe het werkt, wat voor hardware er op de markt is en hoe het te integreren in een domotica systeem.

433 Mhz
Iedereen die zicht een beetje verdiept heeft kent dit wel. Meest bekende merk in Nederland die hier gebruik van maakt is natuurlijk Klik aan Klik uit (KaKu). Het grote nadeel van dit protocol is dat het 1 way is. Er wordt dus een commando verstuurd. Maar er is geen terugkoppeling dat het commando ook echt is ontvangen.

Gelukkig is 433 z’n simpel protocol dat je er 99% zeker van kan zijn dat het ontvangen is. Je krijg pas problemen als je aan de rand van de range gaat zitten.

voordeel: Simpel en goedkoop
Nadeel: geen 2way communicatie + weinig compatibiliteit tussen merken.

MySensors
Dit project ben ik laatst tegengekomen en ben heel erg gecharmeerd er van. Het is een open protocol dat werkt op de 2.4Ghz band. Het maakt gebruik van de super goedkope NRF24L01+ transceiver..(1 dollar per stuk)

Dit protocol kan ook een mesh-netwerk opbouwen(voor de groot land bezitters onder ons)!

Maar er zit uiteraard een addertje onder het gras: er is geen kant en klare hardware voor. Maar als je al een beetje handig bent met elektronica is dit geen probleem. Op de website staat alle informatie die je nodig hebt om alles zelf te bouwen + borden die je goedkoop in China kan bestellen speciaal voor mysensors.

voordeel: Mesh-netwerk, goed uitgedacht protocol, grote community
nadeel: alles is DIY

meer info: https://www.mysensors.org/

MQTT
MQTT is een erg simpel maar daardoor ook erg sterk protocol. Het is eigenlijk 1 groot bus systeem waar meerdere clients op kunnen connecten. Deze clients kunnen vervolgens op bepaalde topic subscriben of publishen. Het hele protocol werkt op TCP/IP basis. Omdat het zo simpel protocol is, betekend het ook dat het erg simpel te integreren is in verschillende producten.


Zo zijn er al kant en klare library’s voor de ESP hiervoor. Dit betekend dus dat je zonder al te veel poespas een wifi chip hebt van 5 dollar die MQTT ondersteund. En hiermee dus informatie kan doorsturen/ontvangen van alle apparaten die ook ondersteuning hebben voor MQTT.
MQTT moet je vooral zien als een informatie deel station. Een beetje als je eigen router thuis voor je netwerk, maar dan voor je domotica.

Voordeel: het werkt super simpel en is lightweight.
Nadeel: je hebt een stukje software nodig dat centraal draait (broker)