Protocollen

Door fjux op zondag 21 mei 2017 15:33 - Reacties (9)
Categorie: protocollen, Views: 3.288

Domotica protocollen

Omdat we net een paar protocollen overboord hebben gegooid om de prijs moeten we kijken naar nieuwe protocollen. Over het algemeen zullen dit open protocollen zijn, het liefst met een community er bij voor de ontwikkeling er van.

later ga ik nog per protocol er dieper op in hoe het werkt, wat voor hardware er op de markt is en hoe het te integreren in een domotica systeem.

433 Mhz
Iedereen die zicht een beetje verdiept heeft kent dit wel. Meest bekende merk in Nederland die hier gebruik van maakt is natuurlijk Klik aan Klik uit (KaKu). Het grote nadeel van dit protocol is dat het 1 way is. Er wordt dus een commando verstuurd. Maar er is geen terugkoppeling dat het commando ook echt is ontvangen.

Gelukkig is 433 z’n simpel protocol dat je er 99% zeker van kan zijn dat het ontvangen is. Je krijg pas problemen als je aan de rand van de range gaat zitten.

voordeel: Simpel en goedkoop
Nadeel: geen 2way communicatie + weinig compatibiliteit tussen merken.

MySensors
Dit project ben ik laatst tegengekomen en ben heel erg gecharmeerd er van. Het is een open protocol dat werkt op de 2.4Ghz band. Het maakt gebruik van de super goedkope NRF24L01+ transceiver..(1 dollar per stuk)

Dit protocol kan ook een mesh-netwerk opbouwen(voor de groot land bezitters onder ons)!

Maar er zit uiteraard een addertje onder het gras: er is geen kant en klare hardware voor. Maar als je al een beetje handig bent met elektronica is dit geen probleem. Op de website staat alle informatie die je nodig hebt om alles zelf te bouwen + borden die je goedkoop in China kan bestellen speciaal voor mysensors.

voordeel: Mesh-netwerk, goed uitgedacht protocol, grote community
nadeel: alles is DIY

meer info: https://www.mysensors.org/

MQTT
MQTT is een erg simpel maar daardoor ook erg sterk protocol. Het is eigenlijk 1 groot bus systeem waar meerdere clients op kunnen connecten. Deze clients kunnen vervolgens op bepaalde topic subscriben of publishen. Het hele protocol werkt op TCP/IP basis. Omdat het zo simpel protocol is, betekend het ook dat het erg simpel te integreren is in verschillende producten.


Zo zijn er al kant en klare library’s voor de ESP hiervoor. Dit betekend dus dat je zonder al te veel poespas een wifi chip hebt van 5 dollar die MQTT ondersteund. En hiermee dus informatie kan doorsturen/ontvangen van alle apparaten die ook ondersteuning hebben voor MQTT.
MQTT moet je vooral zien als een informatie deel station. Een beetje als je eigen router thuis voor je netwerk, maar dan voor je domotica.

Voordeel: het werkt super simpel en is lightweight.
Nadeel: je hebt een stukje software nodig dat centraal draait (broker)

Introductie Cheapass Domotica

Door fjux op zondag 21 mei 2017 14:58 - Reacties (4)
Categorie: Domotica, Views: 912

Cheapass domotica!

Hallo, dit is mijn eerste blogpost, ik hoop dat mensen het interessant vinden/iets aan hebben!
Een kleine introductie van mij:

Ik ben een paar jaar geleden afgestuurd op elektrotechniek, ik werk nu al een paar jaar en doe ondertussen vrij weinig meer met elektro. Maar met mijn hobby Domotica nog wel.

Let wel: ik ben zeker geen held met elektro! Ik ben over het algemeen lui als het op elektro aan komt. Als ik 2 mindere oplossingen aan elkaar kan knopen om mijn resultaat te krijgen vind ik het al best. Daar draait het hier om, om het allemaal met minimale dingen werkend te krijgen. Voor de echte elektronica mensen onder ons: sorry! Er zullen hier waarschijnlijk wat dingen voorkomen waar je haren van overeind gaan staan :+

Ik heb domotica altijd al geweldig gevonden, de interactie tussen software,hardware en echt iets nuttigs vind ik het mooiste van alles. Maar het lijkt wel of het alleen weg is gelegd voor de ‘elite’. Al het spul is extreem duur. Ik vind dat het allemaal gewoon betaalbaar moet zijn, ik snap het wel waarom het vaak duurder is, maar vaak is het niet nodig.

Het gaat mij er niet direct om om het goedkoopste van het goedkoopste te krijgen, ik wil er alleen niet meer voor betalen dan nodig is. als we kijken naar een RF schakelaar, die mag in mijn optiek echt niet duurder zijn dan 10 euro. De technologie is al zo oud en simpel geworden dat een hogere prijs gewoon niet klopt.

Mijn idee waarom het vaak zo duur is:
- Proprietary protocols/hardware
- Eerste uitvinders
- Bedrijven die vreemd hoge marges rekenen

Proprietary protcols/hardware
Vaak zijn ze geweldig! Goed uitgedacht, er zit tenslotte een partij achter die er geld mee wilt verdienen dus over het algemeen werkt het super. Het nadeel is dat iedereen die er gebruiken van wilt maken er ook voor moet betalen. Dit maakt het eind product natuurlijk weer duurder, en in mijn ogen onnodig duurder

Voorbeeld: zwave

Super mooi protocol, bouwt een mesh netwerk op. Low power ect.ect.
Maar en de software en de hardware is Proprietary, dit maakt alle producten met zwave een stuk duurder.

Eerste uitvinders
Tja, dit is de aloude. De early adopters hebben het risico genomen/flinke ontwikkeling kosten gehad om er te komen. Hierdoor worden de producten automatisch duurder. Helemaal logisch, en goed ook! Maar ik wil graag mijn spullen zo goedkoop mogelijk hebben.(lees wat ze waard zijn)

een mooi voorbeeld hiervan is Philips HUE. ze waren volgens mij echt een van de eerste die het allemaal in 1 lamp hebben gegooid + RGB. tegenwoordig zijn de prijzen wel wat gezakt, zeker nu met de LUX lampen. maar het blijft in mijn ogen erg prijzig voor een stukje electronica met een paar ledjes.
Maar zij hebben wel alle initiële ontwikkeling kosten moeten maken, en moeten het ergens op terug verdienen. kortom: ik snap de prijs, ik wil het alleen niet betalen.

Bedrijven die vreemd hoge marges rekenen
Hier hoeven we denk ik niet verder over uit te wijden denk ik zo.


Hoe nu verder

Ik wil in de blog een paar dingen gaan bespreken die nodig zijn voor goedkope domotica oplossingen. eerst zal ik het wat globaler houden, om daarna naar specifieke producten/oplossingen te gaan kijken. met uiteindelijk ook de achter hardware oplossingen die ik gebruik in mijn huis.

als eerst volgende punt ga ik het hebben over de protocollen voor domotica, daarna over de hardware/sensoren zelf en daarna de interactie tussen deze protocollen en hardware naar 1 platform.
zie Protocollen