Introductie Cheapass Domotica

Door fjux op zondag 21 mei 2017 14:58 - Reacties (4)
Categorie: Domotica, Views: 787

Cheapass domotica!

Hallo, dit is mijn eerste blogpost, ik hoop dat mensen het interessant vinden/iets aan hebben!
Een kleine introductie van mij:

Ik ben een paar jaar geleden afgestuurd op elektrotechniek, ik werk nu al een paar jaar en doe ondertussen vrij weinig meer met elektro. Maar met mijn hobby Domotica nog wel.

Let wel: ik ben zeker geen held met elektro! Ik ben over het algemeen lui als het op elektro aan komt. Als ik 2 mindere oplossingen aan elkaar kan knopen om mijn resultaat te krijgen vind ik het al best. Daar draait het hier om, om het allemaal met minimale dingen werkend te krijgen. Voor de echte elektronica mensen onder ons: sorry! Er zullen hier waarschijnlijk wat dingen voorkomen waar je haren van overeind gaan staan :+

Ik heb domotica altijd al geweldig gevonden, de interactie tussen software,hardware en echt iets nuttigs vind ik het mooiste van alles. Maar het lijkt wel of het alleen weg is gelegd voor de ‘elite’. Al het spul is extreem duur. Ik vind dat het allemaal gewoon betaalbaar moet zijn, ik snap het wel waarom het vaak duurder is, maar vaak is het niet nodig.

Het gaat mij er niet direct om om het goedkoopste van het goedkoopste te krijgen, ik wil er alleen niet meer voor betalen dan nodig is. als we kijken naar een RF schakelaar, die mag in mijn optiek echt niet duurder zijn dan 10 euro. De technologie is al zo oud en simpel geworden dat een hogere prijs gewoon niet klopt.

Mijn idee waarom het vaak zo duur is:
- Proprietary protocols/hardware
- Eerste uitvinders
- Bedrijven die vreemd hoge marges rekenen

Proprietary protcols/hardware
Vaak zijn ze geweldig! Goed uitgedacht, er zit tenslotte een partij achter die er geld mee wilt verdienen dus over het algemeen werkt het super. Het nadeel is dat iedereen die er gebruiken van wilt maken er ook voor moet betalen. Dit maakt het eind product natuurlijk weer duurder, en in mijn ogen onnodig duurder

Voorbeeld: zwave

Super mooi protocol, bouwt een mesh netwerk op. Low power ect.ect.
Maar en de software en de hardware is Proprietary, dit maakt alle producten met zwave een stuk duurder.

Eerste uitvinders
Tja, dit is de aloude. De early adopters hebben het risico genomen/flinke ontwikkeling kosten gehad om er te komen. Hierdoor worden de producten automatisch duurder. Helemaal logisch, en goed ook! Maar ik wil graag mijn spullen zo goedkoop mogelijk hebben.(lees wat ze waard zijn)

een mooi voorbeeld hiervan is Philips HUE. ze waren volgens mij echt een van de eerste die het allemaal in 1 lamp hebben gegooid + RGB. tegenwoordig zijn de prijzen wel wat gezakt, zeker nu met de LUX lampen. maar het blijft in mijn ogen erg prijzig voor een stukje electronica met een paar ledjes.
Maar zij hebben wel alle initiŽle ontwikkeling kosten moeten maken, en moeten het ergens op terug verdienen. kortom: ik snap de prijs, ik wil het alleen niet betalen.

Bedrijven die vreemd hoge marges rekenen
Hier hoeven we denk ik niet verder over uit te wijden denk ik zo.


Hoe nu verder

Ik wil in de blog een paar dingen gaan bespreken die nodig zijn voor goedkope domotica oplossingen. eerst zal ik het wat globaler houden, om daarna naar specifieke producten/oplossingen te gaan kijken. met uiteindelijk ook de achter hardware oplossingen die ik gebruik in mijn huis.

als eerst volgende punt ga ik het hebben over de protocollen voor domotica, daarna over de hardware/sensoren zelf en daarna de interactie tussen deze protocollen en hardware naar 1 platform.
zie Protocollen

Volgende: Protocollen 05-'17 Protocollen

Reacties


Door Tweakers user TD-er, zondag 21 mei 2017 23:04

Kortom, hier komen de Sonoff's ook voorbij die goed programmeerbaar zijn met de ESP8266 en dus WiFi.
Geweldig leuke dingen voor domotica en heel goedkoop.
Jammer alleen dat ze geen batterij-gevoede dingen hebben zoals bewegingssensoren en (compacte) deursensoren.

Door Tweakers user fjux, maandag 22 mei 2017 10:02

TD-er schreef op zondag 21 mei 2017 @ 23:04:
Kortom, hier komen de Sonoff's ook voorbij die goed programmeerbaar zijn met de ESP8266 en dus WiFi.
Geweldig leuke dingen voor domotica en heel goedkoop.
Jammer alleen dat ze geen batterij-gevoede dingen hebben zoals bewegingssensoren en (compacte) deursensoren.
Jazeker Sonoff komt voorbij! en ook alternatieven hiervoor om battery power te gaan.

Door Tweakers user rikhartman, maandag 29 mei 2017 15:15

Interessant! Ik ben er zelf momenteel ook mee bezig. vooral met draadloze (battery powered) nodes die temp, beweging, humidity e.d. meten. Ben je hier zelf ook mee bezig (geweest)? Lijkt me leuk en interessant om jouw bevindingen te lezen!

Door Tweakers user Zenix, zondag 18 juni 2017 17:39

Al gekeken naar Xiaomi? Mooi spul en goedkoop.

Reageren is niet meer mogelijk